@kadindiyeti.com özel haberidir, izinsiz kullanılamaz.
25.04.2018
1. Yeme alışkanlıklarınızı kontrol edin!
Öncelikle yeme alışkanlıklarınız gözden geçirin. Gün içerisinde farkında olmadan tükettiğiniz kuruyemişler, elinizin hemen altında bulunan leblebi, bir parça da olsa tüketilen çikolatalar kilo almanıza yol açıyor. Aynı zamanda az bir parça olsa bile yenilen şekerli gıdalar, daha çabuk acıkmaya, bu da ana ve ara öğünlerde daha fazla besin tüketmenize yol açıyor.
2. Yemekleri hızlı yemeyin!
Yemeklerinizi hızlı yemeniz, beyne tokluk sinyali gitmeden yemeye devam etmenize yol açıyor. Oysaki beyne tokluk sinyali yaklaşık 15-20 dakikadan önce gitmiyor. Bu durumda sofraya oturur oturmaz, hiç durmadan yemeye başladığınızda, o tokluk sinyali gidene kadar ihtiyacınızdan fazla yemiş oluyorsunuz. Bu noktada doymak ile dolmak arasındaki fark karışmaya başlıyor.
3. Fast-foodlardan uzak durun!
Özellikle kolay ulaşılabilir, lezzetli ve hemen tüketilebilir fast-food ürünleri, çok çabuk tüketilmesi nedeniyle, hızlı yeme alışkanlığının daha çabuk gelişmesine yol açıyor. Özellikle işyerinde zamansızlıktan kolayca sipariş edilebilen fast-food ürünleri bu lezzetlerini sadece ekmeğin kalitesi, etin yumuşaklığından değil, kullanılan bol yağlarla kazanıyor. Bu nedenle bu tür besinlerden uzak durun.
Eğer çalışıyorsanız yemeklerinizi işyerinize sipariş etmek yerine dışarı çıkın. Akşamları sofraya sevdiklerinizle birlikte oturun. Bu küçük değişiklikler hem daha kaliteli zaman geçirmenizi sağlayacak hem de daha yavaş yemenize yardımcı olacaktır.
4. Sos kullanımına dikkat edin!
Çok fazla yemediğinizi düşünüyor olabilirsiniz ancak yemeklerinize ve salatalarınıza kattığınız soslar, yediklerinizin kalorisinin ciddi miktarda artmasına yol açıyor. Kilo verme amacıyla tükettiğiniz bir salatanın kalori bombardımanı olmaması için kattığınız sosların sağlıklı ve dengeli olmasına dikkat etmelisiniz. Örneğin, çok lezzetli olsa da salata için satılan hazır soslar yerine doğal; zeytinyağı, limon, sirke ile sizin hazırlayacağınız soslar, kalori konusunda daha kontrollü olmanızı sağlar. Aynı şekilde yemeklerinizde ve makarnalarınızda da hazır sos kullanmak yerine, evinizde kendiniz hazırlayın. Böylece neyi ne kadar kullandığınızı görebilirsiniz.
5. Değerlerinizi kontrol ettirin!
İnsülin direnci veya hipotiroidi gibi metabolizma problemleri kilo vermeyi zor hale getiriyor. Bu nedenle kan değerlerinin mutlaka kontrol edilmesi gerekiyor. Bir endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları uzmanına görünerek hormon değerlerinizi ve kan ölçümlerinizi yaptırın. Eğer gerekiyorsa, mutlaka tedavilerinizi olun. Böylece bir diyetisyenden de yardım alarak kilo verme yolunda önemli bir aşama kaydetmiş olacaksınız.