Vücut tipine göre beslenme önerileri


Ters Piramit Vücut Tipi
Bu tip vücutlarda omuzlar genelde geniştir. Aşağı doğru indikçe bel ve kalça bölümü incelir. Vücudun üst kısımlarında kas miktarı daha fazla görülür. Vücuttaki fazla yağ genel olarak göğüs, omuz ve arka kol kısımlarda depolanmaya eğilimlidir.

Genel olarak istek duyulan besinler: Tuzlu ve yağlı gıdalar, fast food ve alkol.
Kötü beslenmenin etkileri: Gün içerisindeki yüksek enerjinin akşam saatlerine doğru giderek azalması.
Dikkat edilmesi gereken hormonlar: Kortizol. Adrenal bezler aracılığıyla salgılanan kortizol; yükselmiş kortizol seviyeleri, diğer hormonlara ve özellikle insülin üzerine etkileriyle kilo artışına neden olur.
Ne yenilmeli? Kompleks karbonhidratlar (yulaf, kahverengi pirinç, buğday) ve düşük yağlı süt ve taze sebze suları, yeşil yapraklı sebzeler ve lif içeriği yüksek meyvelere beslenmenizde daha sık yer verin.
Ne yenilmemeli? Yağlı et ve peynirler, tuzlu atıştırmalıklar, protein barları, kafeinli içeceklerden de mümkün olduğunca kaçının.

Kum Saati Vücut Tipi
Bu tip vücut tipine sahip insanlarda yağlanma genelde yüz kısmında, bunun yanı sıra kollar, diz ve ayak bileklerinde daha fazladır. Yuvarlak bir vücut görünümüne sahiptirler.

Genel olarak istek duyulan besinler: Süt, yüksek şeker içeren tatlılar.
Kötü beslenmenin etkileri: Su tutma ve kan toplanması.
Dikkat edilmesi gereken hormonlar: Tüm hormonların ana regülatörü olan hipofiz bezinin, insülin, tiroid ve kortizol üzerinde etkileri vardır.
Ne yenilmeli? Çiğ sebze ve meyveler, kepekli tahıllar (yulaf ezmesi, kinoa, karabuğday), yağsız protein içeren bir öğün ve baharatların kullanım miktarı arttırılabilir.
Ne yenilmemeli? Yüksek yağlı etler, rafine ve işlenmiş karbonhidratlar, kafeinli içecekler, süt, rafine karbonhidrat, tatlıların ise tüketimini azaltın.

* Ferin Batman İle Bikini Vücudu kitabından alınmıştır.

Elma Vücut Tipi
Bu vücut tipinde ağırlığın çoğu karın bölgesinde toplanmıştır. Elma tipi vücutlarda kollar ve bacaklar genellikle incedir. Sağlık açısından risk taşıyan bir vücut yağlanma tipidir. Kadınlarda bel çevresinin 88 cm’yi geçmesi, erkeklerde bel çevresinin 102 cm’yi geçmesi; tip 2 diyabet, kardiyovasküler hastalık, insülin direnci riskini artırır. Vücudunuzu tanırsanız karın bölgenizdeki bu yağlardan kurtulmak daha kolay olacak;

Genel olarak istek duyulan besinler: Nişastalı ve şekerli gıdalar, diyet içecekler, kafein.
Kötü beslenmenin etkileri: Gün ortası ya da öğle yemeğinden sonra enerji ve performansta azalma, tatlı isteği.
Dikkat edilmesi gereken hormonlar: İnsülin direnci görülür. Elma tipi vücutlarda kilo kaybetmek için en önemli nokta kan şekeri seviyelerinin kontrol altında tutulmasıdır.
Ne yenilmeli? Kaliteli protein kaynakları (tavuk, yağsız sığır eti, balık), sağlıklı yağlara (yumurta, avokado, kabuklu yemişler, tohumlar, fındık ezmesi, Hindistan cevizi yağı, zeytinyağı) beslenmenizde daha sık yer verin. Ayrıca bol miktarda yeşil yapraklı sebzeleri (ıspanak, lahana, marul) tüketin.
Ne yenilmemeli? Basit karbonhidratlardan zengin  ve glisemik indeksi yüksek yiyeceklerin tüketimini azaltın. Muz, kavun, incir, üzüm, patates, bezelye, havuç, mısır, pirinç, beyaz un, hamur işi, alkol, aşırı kafein, şekerli yiyecek-içeceklerden uzak durun.

Armut Vücut Tipi

Bu tip vücutlarda yağlanma kalça ve basen bölgesinde görülür. Vücudun üst kısmı alt kısma göre daha incedir. Deri altında olan yağlanma organlarda olan yağlanmayla ilişkili değildir. Kol ve sırt bölgesinde az miktarda yağlanma görülebilir. Bu tip vücuda sahip insanlar kilo verme konusunda çoğunlukla hayal kırıklığına uğrarlar. Çünkü kilo verdiklerinde bel bölgesi incelirken, basen ve kalça bölgesinden kilo kaybı zordur. Yani vücutta hedeflenen bölgeden önce diğer kısımlarından kilo verirler. Ancak ideal kiloya gelince hayal ettikleri görüntüye kavuşmuş olabilirler. Armut vücut tipi genellikle vücutta östrojen miktarının baskın olmasından kaynaklanır. Östrojen salınımını artıran besinleri beslenmenizde daha az kullanarak ya da  tüketmeyerek vücut tipinize uygun bir şekilde beslenmiş olursunuz.

Genel olarak istek duyulan besinler:
Yüksek yağ içeren süt ürünleri, latte, yüksek kalorili tatlılar.
Kötü beslenmenin etkileri: Öğün aralarında, akşam yemeğinden sonra veya gecenin sonunda yaşanan olağandışı açlık duygusu.
Dikkat edilmesi gereken hormonlar: Östrojen fazlalığı. Östrojenin fazla olması ya da östrojenin normal seviyelerde olmasına rağmen progesteronun düşük olması vücut ağırlığında dengesiz bir artışa neden olmaktadır.
Ne yenilmeli?  Yüksek lifli sebze ve meyveler, belirli miktarlarda yulaf, kinoa, karabuğday ve kahverengi pirinç tüketilmelidir. Ayrıca yağ oranı düşük olan yüksek protein içeren besinler ve light süt ürünlerine de beslenmenizde yer açın.
Ne yenilmemeli?  Yüksek yağlı süt ürünleri (krema, peynir gibi), organik olmayan/işlenmiş et ürünleri (ilaç ve hormon içeren), kafein, alkol, fermente edilmemiş tofu, soya, adaçayı, keten tohumu gibi besinlerin tüketimini azaltın.

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu