Aç kalarak zayıflamak mümkün mü?

Son dönemde sıkça duyduğumuz cümlelerden biri; “Artık az az sık sık yeme devri bitti!” Peki kalori hesabının yeterli olmadığı düşünülen, yumurta ve tereyağının özgürlüğüne kavuştuğu bu dönemde açlık derken tam olarak ne kastediliyor ve aralıklı oruç sistemi ile hangi sorunlara çare bulunuyor. Konu hakkında İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Balanlı’nın sözlerine kulak veriyoruz.

Aç kalarak zayıflamak mümkün mü?

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Balanlı, “Aç kalınarak zayıflanmaz!” ezberini bozuyor ve açlık diyeti ile hastalıklara bütüncül tıp paradigması ile yaklaşıyor. Peki aç kalarak nasıl zayıflayacağız ve hastalıklardan nasıl kurtulacağız?

Hastalıklara bütüncül tıp paradigması ile yaklaşan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Balanlı, Açlık Diyeti adıyla yazdığı kitabında açlığın hangi mekanizmalar ile zayıflattığını, sağlık ve mutluluk verdiğini anlatıyor ve Hipokrat’tan Galen’e, İbn-i Sina’dan günümüz modern tıbbına kadar kadim tıp geleneğini sürdüren tüm hekimler gibi “Açlıkta şifa var” diyor.

Daha fazla detay için mutlaka okuyun: Yeni diyet trendi: IF diyeti (aralıklı oruç)
Son dönemde çok konuşulan diyetlerden biri IF (Intermittent fasting) diyeti. Aralıklı oruç – IF diyeti hakkında merak edilenler kadindiyeti.com.com’da!

Aralıklı oruç sistemi nedir?

Haftanın belirli günleri veya gün içerisinde belirli saatlerde kaloriyi ciddi şekilde kısıtlayarak kilo verme hedefine ulaştırmayı amaçlayan IF diyeti, Dr. Michael Mosley’in “The Fast Diet Book” kitabında dile getirilmiş bir diyet yöntemi. Diyetin teorisine göre metabolizma yavaşlatılarak iştahın azaltılması amaçlanıyor.

Intermittent fasting, normal beslenme dönemleri ile kalorinin aşırı kısıtlandığı alternatif aralıkları içeriyor. Diyetin savunucuları, aralıklı oruç yöntemi ile yapılan diyetin, geleneksel diyetlerden daha hızlı kilo vermeye yardımcı olmasının yanı sıra inflamasyon ve diğer kalp hastalığı risklerini de azalttığını iddia ediyor.

Açlık diyetiDr. Balanlı, Açlık Diyeti adıyla yazdığı kitabında unutulmaya yüz tutmuş kadim şifa öğretisini yeniden kaleme alıyor. Açlık ile birlikte kronik hastalık süreçlerinin yönetiminde, klinik uygulamalarda önerdiği yaşam tarzı ve gıda destek ürünlerinden de bahsediyor. Açlığın sağlıklı yaşamanın temelini nasıl oluşturduğunu açıklıyor. Bütüncül iyilik halini sürdürebilmenin ipuçlarını paylaşıyor.

Dr. Murat Balanlı’ya göre, “Açlık sonucu ortaya çıkan ketonlar, beynimiz için gerçek bir ziyafet ve yaratıcılığın kapılarını da sonuna kadar aralıyor. Açlık ile beraber kan şekerinin düşmesi sonucu, insülinin azalmasıyla yakıt olarak yağ depolarımız hızlıca kullanılmaya başlıyor. Böylelikle açlığın bizi zihinsel ve manevi olarak yükselttiği noktada, bedenimizin şifaya ulaşması elbette kaçınılmaz oluyor.”

Açlık Diyeti ile hem dinçleşip iyileşirken hem de zayıfamanın mümkün olduğundan bahseden Dr. Murat Balanlı, böylece hem zihnimizin temizlendiğini hem de üretkenliğimizin artacağını belirtiyor. Ruhsal ve bedensel bir iyilik hali için açlık diyetinin en doğru yollardan biri olduğunu ifade ediyor.

İlgili haberlerimiz: 

​Son dönemin en popüler 5 beslenme trendi
Diyetisyen Emel Terzioğlu Arslan ketojenik diyet, organik beslenme, vegan beslenme, IF diyeti gibi 2019’un en popüler beslenme trendlerini anlattı.

Oruç diyeti ile nasıl kilo verilir?
Sadece su içerek günde 16 saat aç kalmayı gerektiren oruç diyeti ile nasıl kilo veriliyor? Oruç diyetini kadindiyeti.com.com araştırdı.

Başa dön tuşu