Zamanı verimli kullanmanın yolları

Hayatı daha keyifli yaşamak için vakti verimli kullanmaya gereksinimimiz var. “Yüksek Topuklar” grubu olarak, istikrarlı bir hayat sürmenize yardımcı olacak, vakti verimli kullanma teklifleri sunuyoruz.

Zamanı verimli kullanmak neden değerlidir?

Zamanı hakikat kullanmak, birçok işinizi daha kısa müddette bitirmenizi ve zihinsel olarak kendinizi daha uygun hissetmenizi sağlıyor. Zira vakti gerçek kullanan şahıslar, kendilerini hayata karşı daha başarılı hissediyor ve memnun oluyor. Durdurulması ve yavaşlatılması mümkün olmayan vakti, hakikat halde kullanmak için “zaman yönetimi”nin öğrenilmesi gerekiyor. Vakit idaresinin gerçekleştirilmesi için kişinin zihinsel olarak hazır olması kaide. Bunu ise, kişinin kendine inancı, başarma isteği, uğraş azmi, gerekli bilgilere sahip olması, uygulamada sürekliliğe inanması üzere ögeler belirliyor.

Zamanı nasıl daha verimli kullanabiliriz?

Araştırmalara nazaran beşerler vaktin sadece yüzde 60’ına müdahale edebiliyorlar. Kişinin denetimi dışındaki olaylar ise vaktin yüzde 40’ını kaplıyor. Vakit yoluyla bu oranı yüzde 100’e çıkarmak mümkün olmuyor, ancak vaktin yüzde 60’ını hakikat kullanmak için 80/20 kuralı ehemmiyet taşıyor. Bu kural, vaktinin yüzde 20’si ile işlerin yüzde 80’ini, vaktin kalan yüzde 80’i ile de işlerin yüzde 20’sini gerçekleştirmeyi tabir ediyor.

Zamanı verimli kullanmak ne yapabiliriz?

Zamanı verimli formda kullanmak isteyen kişinin, hayata, “Ben ne olmak istiyorum? Hangi alanlar ilgimi çekiyor?” üzere sorular sorması, işi için ise, “Hangi işlerden zevk alıyorum? Nasıl motive olurum…” üzere soruları kendine yöneltmesi gerekiyor.

Zamanınızı nerelere harcadığınızı belirlemelisiniz. Bunun için, bir ay müddetle her gün, yarım saatte bir yapılmış tüm işlerinizi kaydedin. Bu sıkıcı olabilir, fakat vaktinizin nasıl harcandığı konusunda size kıymetli ipuçları verecektir.

Planlama yapmaya nereden başlayalım?

Odaklanma sorununu çözmek, vakti daha verimli kullanmak için planlı olmak çok değerlidir. Denetim edebildiğiniz yüzde 60’lık vakit dilimini planlayın. Bu planı, yıllık, aylık, haftalık ve günlük olarak kesinlikle yazılı yapın. Böylelikle başınızdaki vakit planını unutmaz ve zihninizin meşguliyetini azaltabilirsiniz. Ayrıyeten bu taktik konsantrasyonunuzun artmasına da yardımcı olacak, faaliyet arşivinizin meydana çıkmasını sağlayacaktır.

İşlerinizi ehemmiyet sırasına nazaran dizin. Bunu yapaken, ABC Analizi’ne başvurabilirsiniz. Örneğin, A: Mevcut görevlerinizin hangi yüzde 15’i çalışma vaktinizin yüzde 65’ini dolduracak kadar kıymetli. B: Mevcut misyonlarınızdan hangi yüzde 20’si çalışma vaktinizin yüzde 20’sini dolduracak kadar kıymetli. C: Mevcut misyonlarınızdan hangi yüzde 15’i çalışma vaktinizin yüzde 15’ini dolduracak kadar değerli.

Bu planda çoklukla A’lar üzerine ağırlaşın, B’leri mümkün olduğunca devredin ve C’leri atmanın yollarını arayın.

Zaman idaresi için pratik öneriler

Aynı anda yalnızca tek bir işe ağırlaşın ve bu işi tek seferde yarım bırakmadan bitirin.

Kendinizi 10 yıl sonra nerede görmek istediğinizi belirleyin. İşinizi, konutunuzu, ailenizi nasıl ve hangi noktada görmek isteğinizi hayal edin ve bu hayallere ulaşmak için her gün bir şey yapın.

“Bilmiyorum”, “yardım istiyorum”, “yanlış yaptım” üzere kalıpları gün içinde kullanın. Bir mevzuyu bilmemek, yardım istemek ya da yanlışınızı kabullenip doğrusunu öğrenmek sizi daha ileriye götürür.

Başa dön tuşu